België - Nieuw België, inleiding

Grenspaal 82, de 'P' staat voor 'Pruisen' Vanaf grenspaal 75, het voormalige drielandenpunt tussen Luxemburg, België en Duitsland tot aan Kelmis liep tot 1919 de grens tussen België en Pruisen, later Duitsland. Als gevolg van de annexaties door België van Duits gebied na de eerste wereldoorlog verviel deze grens. De oude staatsgrens vormde nu slechts nog gedeeltelijk de taalgrens tussen het Frans en het Duits. De staatsgrens werd nu een binnenlandse grens met de zogeheten Oostkantons, onderdeel van de provincie Luik. Daar zijn echter geen grenspalen meer voor nodig.
Toch staat het merendeel van de oude -functieloze- grenspalen er nog wèl. België is er zuinig op, voor zover België ooit zuinig is op monumenten. Een aantal is recent zelfs nog gerestaureerd.
Maar aan de andere kant is ook een aantal palen de dupe geworden van bouwactiviteiten en de aanleg van wegen: sinds de grens geen grens meer is, krijgt het terrein gemakkelijk een nieuwe bestemming. Deze palen zijn verdwenen of verplaatst naar musea, achtertuinen. En daar zit vaak het dubbelzinnige van België: de ene grenspaal wordt met enig vertoon gerestaureerd en herplaatst, de volgende is spoorloos.

Op de volgende pagina's (nog in aanouw) meer informatie hierover, en natuurlijk veel foto's !
Eef en ik bezochten ooit de palen 75 t/m 83, maar dat was in 2003. Later deed ik ook nog wel eens een paar tochten rond Eupen, maar veel structuur zat daar niet in.
Toen maakten we nog analoge foto's met ouderwetse filmrolletjes en moesten we voor een internetverbinding nog inbellen via een modum. Dat is lang geleden.
In 2015 zijn we opnieuw begonnen bij grenspaal 75 bij het voormalige drielandenpunt. Ergens rond 2019 of 2020 hopen we bij Kelmis, bij grenspaal 192 uit te komen.
De foto's die we nu op deze site zetten, zijn wat groter van formaat dan de oude omdat we niet meer gebonden zijn aan beperkte server-ruimte en trage inernetverbindingen van 2003.