Grensstenen Vrije Rijksstad Aken

<< 1 - 6 << 7 - 13 14 - 20
14. Braun 14. Café Braun, Lütticherstraße 517, Aken
Leek makkelijk te vinden, maar dat viel tegen ! De paal bevindt zich midden in een haag voor het voormalige café Braun aan de Lütticherstraße. Een zoektocht van ruim een kwartier resulteerde uiteindelijk in de verlossende woorden van Rob: "Gevonden !!"
De steen is in redelijke conditie, de vormen van de adelaar zijn nog duidelijk te zien.
Foto: maart 2004
15. Preuswald, Bittweg 15. Pilgerweg
De fraaiste Aken-steen tot nu toe ! Midden in het Preuswald, nabij grenssteen 1018 (België-Duitsland). Een plaatje.
Foto: januari 2002
Königsberg 16. Schorenkopf
Nabij de Wilhelminatoren, op zo'n 300 meter van het Drielandenpunt, bij grenspaal 193 H. Een kolossale steen ! Coupzoo plaatste de opmerking "Schorreskop" op zijn kaart van 1722.
Foto: mei 2002
17. Vaals, Kleine Wacht 17. Vaals, Kleine Wacht
Te Vaals nabij de grenspaal 196 met de geruilde slaapkamer van de pastoor.
Om precies te zijn, naast het voormalige douanehokje, thans in gebruik door de heemkundige kring "Sankt Tolbert".
Steen is erg verweerd, waardoor de adelaar niet goed meer te zien is.
Brouwers noemt deze steen in zijn boek 'grenspalen in Nederland', maar hij meende ten onrechte dat het hier om een Oostenrijke paal gaat (zoals te vinden in Brunssum).
Foto: mei 2002
18. Oud Lemiers 18. Oud Lemiers
Deze steen staat in het Nederlandse gedeelte van Oud Lemiers, tegen een kerkje. Erg jammer dat er zo'n lelijk hekje voor staat.
Foto: oktober 2002
19. Mamelis 19. Mamelis
Deze steen staat vlakbij de Nederlands - Duitse grenspaal 201, aan de Duitse kant van de Selzerbeek. De beeltenis van de adelaar is zó verweerd, dat nauwelijks meer zichtbaar is, dat dit een Vrije Rijksstad Aken steen is.
De kaart vermeldt hier nog een tweede exemplaar, maar die heb ik niet aangetroffen. De lokale heemkundige kring weet ook niet van een tweede steen.
Foto: oktober 2002
Drieherensteen 20. Avantis, Drieherensteen
De laatste aanwinst, min of meer toevallig gevonden door Hans Hermans. Deze steen werd ontdekt tijdens de aanleg van het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis bij grenspaal 213. Is onder de grond redelijk geconserveerd gebleven. Van een landgraaf of andere grensaanduiding is hier helemaal geen sprake meer. Deze grenssteen is herplaatst op een fraai sokkeltje bij grenspaal 212. Zo zie je dat de oprukkende bedrijvigheid aan 's lands grenzen in combintie met groeiend historisch besef niet altijd ten koste hoeft te gaan van grensaanduidingen.
Foto: 8 mei 2005
Beschikbare foto's: << 1 - 6 << 7 - 13 naar boven