Grensstenen Vrije Rijksstad Aken

<< 1 - 6 7 - 13 14 - 20 >>
We bevinden ons nu ten zuiden van Aken. De volgende palen staan allemaal in Duitsland, of op de grens tussen België en Duitsland.
7. Grenzhof 7. Grenzhof
Op de binnenplaats van de herenhoeve Grenzhof (Eupenerstraße 386) bevinden zich twee adelaarstenen. Beide stenen stonden oorspronkelijk in het Aachener Wald, maar dreigden door bosbouw verloren te gaan. De toenmalige eigenaar van de hoeve heeft de stenen zich toen toegeeigend.
Dit fraaie exemplaar toont grote gelijkenissen met nummer 18 (Bittweg) Het mooiste huis op dit landgoed met statige oprijlaan werd lange tijd bewoond door de familie Talbot, eigenaren van de gelijknamige Akener treinenfabriek.
Foto: april 2006.
8. Grenzhof 8. Grenzhof
Dit is dus het andere, kleinere exemplaar op de binnenplaats van de Grenzhof. Ook fraai, al is ie zonder algen mogelijk nog mooier.
Foto: maart 2004
9. Aachener Wald, Steinknipp 9. Steinknipp, Aachener Wald
We zijn nu in het Aachener Wald, ten zuid-oosten van Aken. Iets te noorden van de vorige 5. Hier liep een 'kleiner Landgrab', een soort binnenring. Een kleine klim langs het bospad dat volgens het Stadtplan van Aachen "Merlepützweg" leidt uiteindelijk naar deze paal.
Palen midden in het bos zijn vaak goed geconserveerd gebleven. Dat valt bij deze steen een beetje tegen, maar.... 't is toch een hele fraaie !!
Het opschrift '23' kan ik niet verklaren.
Foto: oktober 2003
10. Aachener Wald, Hölsenstrauch 10. Aachener Wald, Hölsenstrauch
We zijn nu in het Aachener Wald en volgen vanaf hier de huidige grens tussen België en Duitsland.
Deze grenslijn dateert van na 1611. Dankzij de hulp van Kees Vroonhof vond ik deze en de volgende vier palen !
Deze paal is te vinden bij de Belgisch-Duitse grenssteen 964. Een kleine, maar fraaie adelaarsteen !
Foto: mei 2005
 11. Aachener Wald, Lammerskuhl 11. Aachener Wald, Lammerskuhl
Wederom een mooi en gaaf exemplaar. Te bewonderen langs het pad langs de Belgisch-Duitse grens bij grenssteen 965. In tegenstelling met de andere palen in deze omgeving die tamelijk klein van formaat zijn, is dit weer een grote, brede grenssteen die wat minder gedetailleerd is !
Foto: mei 2005
12. Aachener Wald, Wildenborn 12. Aachener Wald, Wildenborn
Te vinden bij grenssteen 969, die op de achtergrond te zien is. Mooi gedetailleerde adelaar !
Foto: april 2006
13. Aachener Wald, Clootsberg 13. Aachener Wald, Clootsberg
Deze paal staat bij grenspaal 973. Is in slechte staat: de voorkant met adelaar is weggekapt. Maar de bewerkte zijkant verraadt dat het om een Akense adelaarssteen gaat !
In deze omgeving zijn nog duidelijk de resten van de landgraaf te zien. De wal en de beplanting zijn nog goed te onderscheiden !
Foto: mei 2005
13a. Bank Walhorn 13a. Bank Walhorn
Deze paal staat -aldus Kees- 46 meter ten oosten van grenspaal 975. De paal is scheef, verzakt en beschadigd. Aan de bewerking van de zijkanten is wel te zien dat het hier om een echte Akense adelaarsteen gaat. De bewerking is namelijk identiek aan de voorgaande nummers 10, 12 en 13. Ik durf te stellen dat het om een onthoofde Adelaarsteen gaat. De bewerking aan alle zijkanten is identiek. Het geribbelde motief is aan de bovenkant niet afgewerkt, maar loopt door tot op de breuklijn. Een adelaarsteen zonder adelaar, dus.
<< 1 - 6 naar boven 14 - 20 >>