Grensstenen Vrije Rijksstad Aken

1 - 6 7 - 13 >> 14 - 20 >>
Tot dusverre vond ik twintig stenen van de Vrije Rijksstad Aken. Ik hoop nog meer stenen te kunnen aantreffen, maar niet duidelijk is of en waar andere stenen zich bevinden. Hans Hermans, de lokale specialist op dit gebied, meent dat er niet meer dan deze stenen overgebleven zijn. Op deze en de volgende pagina de resultaten tot dusverre. De nummering heb ik van Hans Hermans overgenomen. We gaan met de klok mee: als we Aken als middelpunt van de klok zien, beginnen we om 12 uur en gaan we met de klok mee. Dat brengt ons in Weiden, een wijk van Würselen, een plaatsje ten noorden van Aken. Via Verlautenheide, Brand, het Aachener Wald en Vaals komen we uiteindelijk bij de laatste bekende steen bij het industrieterrein Avantis.
1. Haus Adenaw 1. Weiden; Binnenhof van Haus Adenaw
Het plaatsje Weiden,onderdeel van Würselen ten noorden van Aken, telt twee adelaarstenen die op nog geen 50 meter van elkaar staan. Deze staat verscholen op de binnenplaats van de oude boerenhoeve 'Haus Adeaw'. Die bevindt zich midden in het dorp waar de Hauptstraße overgaat in de Jüligerstraße.
Een zeer fraai compact exemplaar. De hoeve is omgebouwd tot studentenwoningen en om deze steen te bereiken, ben je afhankelijk van de medewerking van een van de bewoners.
Foto: april 2006
2. Weiden 2. Weiden; pleintje bij Haus Adenaw
Waar ooit de landgraaf liep, is nu dit grauwe dorp met het karakteristieke huis Adenaw. De grens loopt er midden doorheen. Deze forse steen staat waarschijnlijk niet meer op z'n oorspronkelijke plaats, maar is nu te vinden op het plein op de hoek van de Jülichterstraße en de Eschweilerstraße. Heel wat makkelijker te bereiken dan de vorige ! Toch mooi dat deze steen gered is en zich een fraaie plaats in het dorp heeft verworven. Jammer alleen dat een bijschrift ontbreekt
Karakteristiek zijn de twee gaten in de steen. Niemand weet daarvan de herkomst.
Foto: mei 2005
3. Verlautenheide 3. Verlautenheide-Kelmesberg; Prunkweg 119
Deze steen staat in een gemetselde tuinmuur. Het zal niet de originele standplaats zijn, al liep hier ergens wel de landgraaf. De steen is weinig gedetailleerd, kennelijk was de beeldhouwer met weinig tevreden.
Foto: april 2006
4. Grieff 4. Brand; Niederforstbacherstraße 75, Biergarten Gasthaus Grieff
Ook alweer een steen die verplaatst is. Mogelijk stond deze steen oorspronkelijk in Orsbach. Een eind uit de buurt, dus. In ieder geval hier in Brand wel eenvoudig te bereiken en te fotograferen. De witte adelaar op de paal komt waarschijnlijk van de Intratuin. Vreselijk kitsch, maar toch is de gelijkenis wel treffend !
Foto: april 2006
5. Oberforstbach 5. Oberforstbach; Oberforstbacherstraße 356
Een fraaie adelaarsteen in de kleuren van het huis waarvoor dit exemplaar geplaatst werd. Mij is niet bekend hoe deze steen hier gekomen is, evenmin waar ie oorspronkelijk stond.
Hij staat hier in ieder geval keurig en onopvallend. En voor iedereen bereikbaar.
Königsberg 6. Königsberg
We verlaten stad en buitenwijken en bevinden ons ten Zuidoosten van Aken.
De Königsberg bevindt zich in het Aachener Stadtwald dat doorkruist wordt door Eupener Strasse, de weg van Aken naar Eynatten. Deze steen bevindt zich boven op de Königsberg. We hebben geen kaart kunnen vinden waarop de standplaats van deze steen nauwkerig vermeld stond.
Na een flinke zoektocht -we hadden het al bijna opgegeven- had Eef de primeur ! Een zeer fraaie steen, wat betreft detaillering de mooiste. Heel gaaf en goed geconserveerd !!
De adelaar kijkt naar rechts, terwijl alle andere adelaars -voor zover nog te onderscheiden- naar links kijken.
Foto: oktober 2003
naar boven 7 - 13 >> 14 - 20 >>